Wat is het asbestattest?

Verkoop je een woning gebouwd voor het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is. Zo zijn de koper en verkoper duidelijk geïnformeerd

dummy-attest

Een asbestdeskundige komt ter plaatse voor een visuele inspectie en beoordeling, een eventuele staalname en het raadplegen van bewijsdocumenten. Op basis van dit verslag levert de OVAM voor elk eigendom een uniek asbestattest af. Hierin staat de uitspraak over de asbestveiligheid van de woning, maar ook advies over hoe je het aangetroffen asbest kan beheren of verwijderen.

De makelaar of notaris neemt de informatie uit het asbestattest op in het compromis en uiteindelijk in de notariële akte.

 

Waarom een asbestattest?

Het gebruik van asbest in België werd pas in 2001 verboden. Daarom moeten enkel gebouwen met een bouwjaar ouder dan 2001 over een asbestattest beschikken. Is jouw woning uit een risicobouwjaar? Dan is het belangrijk om gezondheidsrisico’s door asbest te vermijden. Dankzij dit attest kom je te weten welke materialen asbest bevatten en hoe je als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken.

 

Wat is nu de kostprijs van zo’n attest?

Reken op €350 tot €500 voor een asbestinventaris door een gecertificeerde asbestdeskundige. Daarnaast kost het u nog €50 om het asbestattest te verkrijgen.

 

Wat kan uw makelaar voor u betekenen?

Staat u op het punt om onroerend goed te kopen of verkopen dat dateert van voor 2001? Dan hebben wij als makelaar inzage in de databank van OVAM en kunnen wij voor u nagaan of er reeds een geldig attest beschikbaar is. Is dat niet het geval, dan brengen wij u graag in contact met een gecertificeerd specialist die voor u de inventaris uitvoert.

Interesse in onze panden?

Vastgoed staat nooit stil. Blijf op de hoogte van wat er leeft en beweegt op de markt. Laat je correct informeren en laat ons team je inspireren met betrekking tot jouw vastgoedwens.

visual
BIV logo

Toezichthoudende autoriteit: Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, Luxemburgstraat 16B, 1000 Brussel.
Onderworpen aan de deontolische code van het BIV.

Vastgoedmakelaar-bemiddelaar BIV 515 516 - Nick Vervoort
KB van 27 september 2006 tot goedkeuring van het reglement van plichtenleer van het BIV.
BA en borgstelling via NV AXA Belgium (Polisnr. 730.390.160)